środa, 15 stycznia 2014

Bohaterowie dzisiejszego smakowania-testowania to Majonez Kętrzyński czosnkowy oraz Musztarda Kętrzyńska Stołowa :)


Majonez  Kętrzyński o smaku  czosnkowym


Od producenta:
Wszystkich konsumentów poszukujących nowych wrażeń smakowych, a przede wszystkim “fanów” Majonezu Stołowego Kętrzyńskiego, zainteresują z pewnością stworzone na jego bazie, Majonezy smakowe. To niezwykłe połączenie majonezu z dodatkiem naturalnych wyciągów smakowych (czosnkowego) i (chrzanowego), w połączeniu z kompozycją przypraw sprawi, że jaja, wędliny, czy potrawy z grilla nabiorą nowego wykwintnego i niepowtarzalnego smaku.

Składniki: olej roślinny rzepakowy 65%, woda, musztarda (ocet spirytusowy, gorczyca, sól,ekstrakt przypraw), żółtka z 6 jaj 6%, cukier, ocet spirytusowy, naturalny aromat czosnkowy, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, sól.Wartość odżywcza w 100g: -wartość energetyczna 612 kcal / 2520 kJ -białko 1,7 g -węglowodany 3,1 g -tłuszcz 65,9 g

Producent:
 ''Majonezy'' Spółdzielnia Pracy Produkcyjno - Handlowa w Kętrzynie, ul. I. Daszyńskiego 11, 11-400 Kętrzyn, http://www.majonezy-ketrzyn.pl/

 Moja opinia:

 Majonez czosnkowy ma trochę rzadszą konsystencję od tradycyjnego majonezu. Majonez ma delikatny i naturalny posmak czosnku, przyznam  że smakowałam wcześniej sosy czosnkowe i podobne produkty , lecz nie były to majonezy. Mi w majonezie smak czosnku jak najbardziej odpowiada, ogólnie w kuchni używam dużo czosnku i go lubię :) Ten majonez idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju surówek,wędlin, jajek,mięsa z grilla. Ja smakowałam go na kanapkach. Ale zamierzam też wypróbować go z nuggetsami z kurczaka, bo często jemy je z sosem czosnkowym, majonez też pewnie się sprawdzi :)

Musztarda Kętrzyńska Stołowa 

 Od producenta:

Produkowane na bazie podstawowego składnika jakim jest gorczyca i odpowiednio skomponowanych przypraw. Swoje ostateczne walory smakowe musztardy osiągają w odpowiednio długim procesie produkcji leżakowania. W ofercie posiadamy musztardy w dwóch smakach: Musztarda kętrzyńska krzepka – z dodatkiem gorczycy czarnej i papryki o ostrym i lekko pikantnym smaku. Stanowi dobry dodatek do potraw z rusztu i mięs pieczonych. Musztarda kętrzyńska stołowa - klasyczna, umiarkowanie ostry smak. Przyrządzona na bazie zmielonej gorczycy i przypraw ziołowych. Niezastąpiona jako dodatek do pieczeni, wędlin, oraz jako składnik sosów do mięs i sałatek.

 Skład: woda, ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól, olej roślinny rzepakowy, przyprawy. 


 Moja opinia: 
Moim zdaniem należy smak musztardy raczej łagodny ja takie bardzo lubię, konsystencja nie za rzadka, ani też nie za gęsta. Musztarda jest świetnym dodatkiem do kiełbas, mięsa smażonego, pieczonego, kanapek.
 Ja smakowałam ja na kanapkach ale z chęcią posmakowałabym ją na kiełbasce i mięsie z grilla, szkoda że nie ta pora roku :/

A oto pyszne kanapki z dodatkiem majonezu kętrzyńskiego czosnkowego i musztardy kętrzyńskiej stołowej ( jeszcze keczupu brak, ale nie on jest bohaterem dzisiejszej recenzji ;)) W domu bardzo lubimy kanapki z dodatkami majonezów, musztard, keczupu i różnych sosów :)


Wadą tych produktów jest to że  są bardzo ciężko dostępne w mojej okolicy, ale jak odwiedzimy jak co roku nasze mazurskie azyle to na pewno poszukam jej w sklepach :) 
 
 Produkty otrzymane od agencji CREDO PR

1 komentarz: