poniedziałek, 24 marca 2014

O oleju rzepakowym z ZIELONEGO NURTU :)


Dzisiaj napiszę Wam nieco o oleju rzepakowym który otrzymałm w ramach współpracy z firmą Zielony Nurt:




Od producenta:

Olej Rzepakowy

Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT , witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak i do smażenia. Olej rzepakowy nie zmienia swoich właściwości podczas smażenia, dlatego jest doskonałym olejem do przygotowywania potraw w wysokich temperaturach. Potrawy smażone na tym oleju nie chłoną tak dużej ilości oleju jak w przypadku potraw przygotowywanych na tradycyjnym oleju do smażenia.
Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Między innymi reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego.
Olej ten wspomaga także wchłanianie witamin, wystarczy do tego celu nawet niewielka ilość oleju, aby usprawnić ich przyswajanie przez organizm.
Bez dodatków i konserwantów produkt w 100% naturalny z polskich upraw.

Pojemność 500 ml cena 16 zł
Pojemność 1000 ml cena 26 zł

O oleju rzepakowym


Tłuszcz roślinny jest nam potrzebny w diecie ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Kwasy te są  potrzebne do dobrej pracy serca, pracy nerek, odpowiadają za kondycje skóry i funkcjonowanie układu krwionośnego. Nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i dlatego musimy ich dostarczyć w pożywieniu.  Oleje są najlepszych źródłem tych kwasów.

Dla naszego zdrowia ważna jest również ważna proporcja między tymi kwasami - najlepiej kiedy jest 2:1 (dwie części omega-6 do jednej części omega-3). I właśnie w oleju rzepakowym występuje taki stosunek. W bardzo popularnym oleju słonecznikowym mamy 126:1, w oliwie 10:1.

Olej rzepakowy ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę - kwas oleinowy. Jest on pogromcą złego cholesterolu, a jednocześnie poprawia stosunek dobrego do złego.Kwas oleinowy występuje w wielu olejach: w sojowym mamy go 37%, słonecznikowym 18%, lnianym 23%, w oliwie 75%, w rzepakowym 62%.



W oleju rzepakowym mamy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach witaminę E, K i prowitaminę A.
Zastosowanie
Olej rzepakowy może być stosowany na zimno - do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Nadaje się również do smażenia, ale krótkiego - ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możemy go też wykorzystać do różnych wypieków ciast.

Olej rzepakowy – ciekawostki

  • Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu.
  • Olej rzepakowy zawiera więcej kwasu omega-3 niż sławna oliwa z oliwek.
  • Olej rzepakowy podwójnie ulepszony nie jest produktem GMO.
  • Olej rzepakowy może być spożywany w trakcie diety odchudzającej, bowiem zawiera profil kwasów tłuszczowych wspierających proces chudnięcia.




Ja używam tego oleju głównie do dresingu do sałatek, które o wiele lepiej smakują niż z oliwą z oliwek, czy zwyklym olejem słonecznikowym. Konsystencja nieco rzadsza niż ma olej słoneczniczowy, kolor ciemno żółty, smak delikatniejszy. Robiłam też z niego marynatę do mięs pieczonych, wystarczy wymieszać ulubione zioła, suszone warzywa i inne przyprawy z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i chowamy  do lodówki. 


Olej rzepakowy możemy też wykorzystać kosmetycznie np do olejowania włosów, łatwiej się zmywa niż inne oleje, nie obciąża włosów i nie przyspiesza przetłuszczania się ich, a po olejowaniu włosy są miękkie i błyszczące.

Olej rzepakowy ma same zalety, co prawda jest droższy niż inne oleje ale myślę że dla naszego zdrowia warto go używać, tym bardziej że ma wiele zastosowań .
Sama przyznam że kiedyś stosowałąm go sporadycznie, ze względu na mniejszą dostępność, ale teraz na stałe zagości w mojej kuchni i nie tylko w kuchni.

13 komentarzy:

  1. ależ mam ochotę na tą Twoją sałatkę!! głodna się zrobiłam! i nawet nie wiem o czym pisałaś w tym poście :P

    OdpowiedzUsuń
  2. olej rzepakowy jest najlepszy ze wszystkich jego braci :) ale pyszna sałatka ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno nadaje lepszy smak, niż te zwykłe oleje

    OdpowiedzUsuń
  4. olej rzepakowy jest dla mnie bardzo na tak :) a sałatka apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy ten olej :)
    A sałatka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam i żałuję że tak szybko się skończył

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy post. Sama często używam tego oleju.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. gratuluję współpracy :D zjadłabym taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu najczęściej olej rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale robisz smaka tą sałatką:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję :) Ja takie sałatki uwielbiam i robię je bardzo często :) Z olejem rzepakowym są jeszcze smaczniejsze i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już dawno czytałam, że olej rzepakowy jest niedoceniany, składem bardzo blisko oliwy z oliwek! :)

    OdpowiedzUsuń