Recenzja miała być wczoraj, piernika upiekliśmy wczoraj i zajadaliśmy się jako deserem po obiedzie, ale się nie wyrobiłam, bo ze szkrabami mieliśmy wieczorek z grami i puzzlami, nawet nie wiem kiedy nam zleciało pół niedzieli, a porozkładaliśmy tego tyle że i sprzątanie też nam zajęło dużo czasu ;)
A teraz do sedna parę słów o pierniku kętrzyńskim
Producent:
''Majonezy'' Spółdzielnia Pracy Produkcyjno - Handlowa w Kętrzynie, ul. I. Daszyńskiego 11, 11-400 Kętrzyn, http://www.majonezy-ketrzyn.pl/OBJĘTOŚĆ: 750 g
Skład: Maka pszenna, cukier, proszek mleczny odtłuszczony, jajka w proszku, środek spulchniający, przyprawy korzenne, cykoria.
Wartość energetyczna w 100g produktu po upieczeniu: 1477kJ/352kcal (w porcji – 60g: 886kJ/211kcal)
Od producenta:
Piernik Kętrzyński 750g
Piernik kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio
dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi
gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a
ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem
niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis
można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.
Do upieczenia ciasta nie potrzeba niewiele.Wystarczy
zawartość opakowania wsypać do miski dodać wodę 1,5 szklanki oraz olej
170ml i wymieszać dobrze mikserem.Wlać do formy wysmarowanej masłem i
wysypanej tartą bułką. Odstawić na 15 minut po czym piec w
piekarniku nagrzanym do 180C przez 45- 60 minut. Bardzo proste :)
W domu pieczemy ciasta piernikowe, dodaję do nich bakalie, rodzynki, śliwki i pokrojone orzechy włoskie, do tego wsypałam to co miałam po ręką czyli rodzynki.
Ciasto pięknie wyrosło,w środku wyszło pulchne i wilgotne.
Przyznam się że ciasto w proszku piekłam pierwszy raz, bałam się tego chemicznego zapachu i smaku, ale nie czuć w nim chemii tylko przyprawy korzenne:)
Po upieczeniu przełożyłam piernika domowym dżemem z czarnej porzeczki i oblałam polewą czekoladową.
Na opakowaniu piernika znajduje się również przepis na Tort piernikowy, to już zauważył mój synek, jak spotkamy piernik w sklepie to wypróbujemy i tą wersję :)
Moja opinia:
Ciasto jest bardzo dobre, łasuchowało go cała moja rodzina.
Przede wszystkim ciasto jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy dodać wodę, olej i gotowe – idealne, gdy potrzebujemy ciasta, a brak nam czasu na zastanawianie się, zbieranie składników i pieczenie. Myślę że warto mieć pod ręką taką gotową mieszankę ciasta, bo szybko i łatwo możemy wyczarować smaczne ciasto, które za każdym razem, tak jest w przypadku tego piernika, może smakować inaczej, a to za sprawą różnych dodatków, ponieważ ciasto można dowolnie modyfikować.
I jeszcze jedna uwaga, na drugi dzień po upieczeniu piernik jest smaczniejszy, kolejnych dni pewnie nie doczeka i zostanie skonsumowany do końca ;)Przede wszystkim ciasto jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy dodać wodę, olej i gotowe – idealne, gdy potrzebujemy ciasta, a brak nam czasu na zastanawianie się, zbieranie składników i pieczenie. Myślę że warto mieć pod ręką taką gotową mieszankę ciasta, bo szybko i łatwo możemy wyczarować smaczne ciasto, które za każdym razem, tak jest w przypadku tego piernika, może smakować inaczej, a to za sprawą różnych dodatków, ponieważ ciasto można dowolnie modyfikować.
Produkt otrzymany od agencji CREDO PR
Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńOj tak :) Pycha :)
UsuńLubię pierniki :) I jeszcze przełożone dżemem :)
OdpowiedzUsuń____________________________
http://gadzetyprobki.blogspot.com/
Z dżemem pyszniejszy :)
UsuńLubię, ale rzadko mam okazję jeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Polecam:)
UsuńPozdrawiam :)
Również robiłam i był pyszny, całej mojej rodzince zasmakował:)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszny, ale jeszcze smaczniejszy na drugi dzień :)
Usuńfajnie Ci wyrósł ;)
OdpowiedzUsuńu mnie był mniejszy ;)
Oj tak rósł że aż pękł na środku ;) ale ja tak lubię, wtedy w te pęknięcia wlewam polewę ;)
OdpowiedzUsuń