poniedziałek, 20 stycznia 2014

Łasuchowe testowanie Piernika Kętrzyńskiego :)


Recenzja miała być wczoraj,  piernika upiekliśmy wczoraj i zajadaliśmy się jako deserem po obiedzie, ale się nie wyrobiłam, bo ze szkrabami mieliśmy wieczorek z grami i puzzlami, nawet nie wiem kiedy nam zleciało pół niedzieli, a porozkładaliśmy tego tyle że i sprzątanie też nam zajęło dużo czasu ;)

A teraz do sedna parę słów o pierniku kętrzyńskim

Producent:
 ''Majonezy'' Spółdzielnia Pracy Produkcyjno - Handlowa w Kętrzynie, ul. I. Daszyńskiego 11, 11-400 Kętrzyn, http://www.majonezy-ketrzyn.pl/

 OBJĘTOŚĆ: 750 g

 Skład: Maka pszenna, cukier, proszek mleczny odtłuszczony, jajka w proszku, środek spulchniający, przyprawy korzenne, cykoria.
Wartość energetyczna w 100g produktu po upieczeniu: 1477kJ/352kcal (w porcji – 60g: 886kJ/211kcal)

Od producenta:

Piernik Kętrzyński 750g

Piernik kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.


  Do upieczenia ciasta nie potrzeba niewiele.Wystarczy zawartość opakowania wsypać do miski dodać wodę  1,5 szklanki oraz olej 170ml  i wymieszać dobrze mikserem.Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Odstawić na 15 minut po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45- 60 minut. Bardzo proste :)




  W domu pieczemy ciasta piernikowe, dodaję do nich bakalie, rodzynki, śliwki i pokrojone orzechy włoskie, do tego wsypałam to co miałam po ręką czyli rodzynki.


 Ciasto pięknie wyrosło,w środku wyszło pulchne i wilgotne.
Przyznam się że ciasto w proszku piekłam pierwszy raz, bałam się tego chemicznego zapachu i smaku, ale nie czuć w nim chemii tylko przyprawy korzenne:)
 Po upieczeniu przełożyłam piernika domowym dżemem z czarnej porzeczki i oblałam polewą czekoladową.

Na opakowaniu piernika znajduje się również przepis na Tort piernikowy, to już zauważył mój synek, jak spotkamy piernik w sklepie to wypróbujemy  i tą wersję :)


 Moja opinia:
Ciasto jest bardzo dobre, łasuchowało go cała moja rodzina. 
Przede wszystkim ciasto jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy dodać wodę, olej i gotowe – idealne, gdy potrzebujemy ciasta, a brak nam czasu na zastanawianie się, zbieranie składników i pieczenie. Myślę że warto mieć pod ręką taką gotową mieszankę ciasta, bo szybko i łatwo możemy wyczarować smaczne ciasto, które za każdym razem, tak jest w przypadku tego piernika, może smakować inaczej, a  to za sprawą różnych dodatków, ponieważ ciasto można dowolnie modyfikować.
I jeszcze jedna uwaga, na drugi dzień po upieczeniu piernik jest smaczniejszy, kolejnych dni pewnie nie doczeka i zostanie skonsumowany do końca ;)

 Produkt otrzymany od agencji CREDO PR


10 komentarzy:

  1. Lubię pierniki :) I jeszcze przełożone dżemem :)
    ____________________________
    http://gadzetyprobki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, ale rzadko mam okazję jeść.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Również robiłam i był pyszny, całej mojej rodzince zasmakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest pyszny, ale jeszcze smaczniejszy na drugi dzień :)

      Usuń
  4. fajnie Ci wyrósł ;)
    u mnie był mniejszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak rósł że aż pękł na środku ;) ale ja tak lubię, wtedy w te pęknięcia wlewam polewę ;)

    OdpowiedzUsuń